Tasarım Tescili Nedir?
6769 SMK kapsamında Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümü olarak tanımlanmıştır.
Ürün, bilgisayar programları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra birleşik bir ürün veya bu ürünü oluşturan parçaları, ambalaj gibi nesneleri, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarını, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri ifade eder.
Tasarım tescili ile koruma alabilmek için tasarıma konu ürünlerin YENİ ve AYIRTEDİCİ olması gerekir. Yenilik kriteri tüm dünya genelinde geçerli olup daha önce dünya genelinde aynı veya benzerinin kamuya sunulmamış olması gerekir. Ayırt edicilik kavramıyla ifade edilen ise daha önce kamuya sunulmuş olan ürünlerle kıyaslandığından ayırt edici nitelik taşıması gerektiğidir. Yani başvurusu yapılan tasarım ile daha önce kamuya sunulmuş olan tasarımların karıştırılmayacak derecede farklı olması gerekir.
Tasarım tescili her ülke sınırları için geçerli olup ihracat varsa yurtdışında da ayrıca koruma alınması gerekir.
Tasarım tescili neden gereklidir?
Tasarım işlemlerine başlamadan önce ön araştırma yapılabilir. Ön araştırma ve değerlendirme sonrası tescili istenen ürün, uygun görsel anlatımların ve tarifnamenin hazırlanması ile başvuru birimine gönderilir. Asist Patent tasarım uzmanları başvuruya konu ürünleri görsel anlatımlarıyla beraber tekrar değerlendirir ve son kontrolleri yapar. Tescil açısından bir sıkıntı görülmediği taktirde başvuru online veya dilekçe formatıyla takribi 2-3 gün içerisinde yapılır.
Başvuru yapıldıktan sonra tasarım dosyası üzerinde değişiklik yapmak hem ek maliyet getireceğinden hem de süre kaybına yol açacağından dolayı tasarım başvurusunun, sadece bu konuyla ilgili uzmanlarımız tarafından çifte kontrol yapıldıktan sonra müracaat edilmesi ilkesi benimsenmiştir.
Başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu kayıtlarına girdikten sonra tasarımın başvurulduğuna dair başvuru ve/veya evrak numarası verilir ve koruma başlar.
Takribi 1 aylık şekilsel incelemeden sonra Resmi Bültenlerde ilan edilen tasarımlar için 3 aylık süreç içerisinde farklı firmalar tarafından itiraz edilmemesi durumunda 5 yıllık koruması olan Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi verilir.
Tasarım tescil belgesinin geçerlilik süresi başvurudan itibaren 5 yıl olup her 5 yılda bir defa yenilenmek kaydıyla koruma süresi 25 yıla kadar uzatılabilmektedir.
Tasarım tescil süreçlerini görmek için tıklayınız !
Tasarım tescil sürecinin detaylı iş akışını görmek için tıklayınız !
Tasarım Tescil Maliyetleri?
Endüstriyel Tasarım Tescil işlemlerinde başvuru, yayın ve belge ücreti tek seferde başvuru yaparken ödenmektedir. Başvurusu yapılan ürün sayısına, ürünlerin görsel anlatım adedine (resim sayısına), rüçhan hakkı olup olmamasına, yayın erteleme talebi olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir.
Tescil maliyetini görmek için yukarıdaki ekrandan bilgileri girip ödenmesi gereken ücretler hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Veya tasarim@asistpatent.com.tr mail adresine mail göndererek detaylı teklif isteyebilirsiniz.
Tasarım Tescili için gerekli evraklar nelerdir?
Tasarım tescil işlemleri için aşağıdaki evraklar gereklidir. İlgili evrakların faks veya e-mail yoluyla gönderilmesi yeterlidir.
Firma adına olacaksa;
Marka İşlemleri Sözleşmesi (Karşılık imza altına alınacak) (Tıklandığında sözleşme açılacak)Vekaletname (Noter onayına gerek yoktur, kaşe ve imzalanması yeterlidir.) (Tıklandığında vekalet açılacak)Ürünlerin Görsel Anlatımları: En az 8×8 cm ebatında jpeg formatında olması gerekir. Örneğin. (Tescil edilecek markanın jpeg formatında logolu hali) (Tıklandığında örnek logo açılacak)Başvuru Ücreti : Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir dekont.Faaliyet belgesi veya ticaret sicil gazetesi (Firmanın son tarihli faaliyet belgesi veya ticaret sicil fotokopisi)
Şahıs adına olacaksa;
Marka İşlemleri Sözleşmesi (Karşılık imza altına alınacak) (Tıklandığında sözleşme açılacak)Vekaletname (Noter onayına gerek yoktur, kaşe ve imzalanması yeterlidir.) (Tıklandığında vekalet açılacak)Ürünlerin Görsel Anlatımları: En az 8×8 cm ebatında jpeg formatında olması gerekir. Örneğin. (Tescil edilecek markanın jpeg formatında logolu hali) (Tıklandığında örnek logo açılacak)Başvuru Ücreti : Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir dekont.Kimlik Fotokopisi